‘De aanname dat parttimers zomaar meer kunnen en willen werken (is) nogal discutabel’, stelt directeur Bas Guchelaar van het christelijke Kindcentrum De Schutkampen in Smilde in Trouw, in een opiniestuk over het lerarentekort.
Hij reageert met zijn stuk op de plannen van onderwijsminister Arie Slob om het lerarentekort terug te dringen. Onderdeel van die plannen is dat in deeltijd werkende leraren meer uren zouden moeten gaan werken. Uit onderzoek blijkt dat als alle parttimers één dag per week meer gingen werken, het lerarentekort zou zijn opgelost.
Guchelaar noemt de aanname dat leraren zomaar meer kunnen en willen werken discutabel. ‘Er zijn immers vele redenen waarom leerkrachten geen grotere werktijdfactor willen. Mantelzorg, vrijwilligerswerk (beide door de overheid gestimuleerd), sociale contacten en hoge werkdruk, het zijn zomaar een paar redenen waarom legio leerkrachten bewust kiezen voor werken in deeltijd.’
Hoger uurloon vanaf werktijdfactor 0,8
HRM-adviseur Willem Duifhuis pleitte onlangs op deze website voor een hoger uurloon voor leraren als die kiezen voor een werktijdfactor van 0,8 of meer. Op die manier zou volgens hem het aantal kleine deeltijders omlaag kunnen, waardoor het lerarentekort zou afnemen. Zijn pleidooi maakte op Twitter vooral kritische reacties los.
Ook bestuursvoorzitter Annemie Martens van Stichting PlatOO voor openbaar en algemeen toegankelijk basisonderwijs in Zuidoost-Brabant pleit ervoor om leraren meer uren te laten werken om zo het lerarentekort tegen te gaan.