Het ministerie van OCW blijft erbij dat de islamitische vastenmaand ramadan geen reden kan zijn om de eindexamens te verzetten, meldt Trouw.
Dit jaar valt de eindexamenperiode vrijwel geheel samen met de ramadan. Dat betekent dat islamitische leerlingen die vasten, op een lege maag examen moeten doen.
Het gedeeltelijk samenvallen van de examenperiode en de ramadan was in 2017 voor het islamitische Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu van toen nog de Groep Kuzu/Özturk (nu DENK) reden om Kamervragen te stellen aan toenmalig staatssecretaris Sander Dekker van OCW. Kuzu wilde toen van de staatssecretaris weten of islamitische leerlingen minder goed zouden presteren als ze niet aten.
Ramadan verplaatsen
Dekker antwoordde dat het de individuele verantwoordelijkheid van een leerling is om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op toetsen en examens, ramadan of niet. ‘Het kan zijn dat leerlingen religieuze verplichtingen belangrijk vinden, ook in periodes waarin toetsen worden afgenomen. Die afweging laat ik aan het individu’, aldus de staatssecretaris toen. Hij voegde eraan toe dat islamitische leerlingen die graag deelnemen aan de ramadan, ervoor kunnen kiezen de vastenperiode te verplaatsen.
Het ministerie van OCW stelt zich nog steeds op dit standpunt, zo laat een woordvoerder van onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) aan Trouw weten. ‘Wij zien geen reden om van deze lijn af te wijken’, zo citeert de krant de woordvoerder.
Het eerste tijdvak van de schriftelijke centrale examens is van maandag 14 tot en met dinsdag 29 mei. De ramadan begint op woensdag 16 mei en duurt tot en met donderdag 14 juni.