VOS/ABB wil graag weten hoe scholen in het primair en voortgezet de werkdruk aanpakken. Hoe doet ú dat en wilt u dat delen met andere scholen?
Komend schooljaar krijgt het primair onderwijs 237 miljoen euro extra om de werkdruk aan te pakken. Een gemiddelde basisschool met 225 leerlingen krijgt dan 35.000 euro extra. De investering loopt in het schooljaar 2021-2022 op tot 430 miljoen euro. Dan loopt het bedrag dat een gemiddelde school krijgt op tot 65.000 euro.
De aanpak verschilt per school. In overleg met het team wordt bepaald waar het geld aan wordt besteed. De ene school zal kiezen voor een vakleerkracht gym of muziek, de andere school voor onderwijsassistenten of een conciërge. Een school kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het geld te besteden aan betere ICT.
Ruimere regels onderwijstijd
Uit recent onderzoek van het opleidings- en arbeidsmarktplatform Voion blijkt dat ook het personeel in het voortgezet onderwijs – vooral leraren- een hoge werkdruk ervaart. Dat hangt onder andere samen met de vereiste onderwijstijd.
Minister Arie Slob benadrukte onlangs echter dat de regels voor onderwijstijd al in 2015 zijn verruimd en dat deze maatregel mede in het teken stond van werkdrukvermindering. Hij roept scholen op gebruik te maken van de ruimere regels.
Werkdrukvermindering: Hoe doet ú dat?
Alvorens u aan de slag gaat met werkdrukvermindering, zult u een helder beeld moeten hebben van de maatregelen die passen binnen de context van uw school. VOS/ABB wil u daar graag bij helpen door u in contact te brengen met scholen die hier ervaring mee hebben.
Bent u op zoek naar een goed praktijkvoorbeeld of wilt u de aanpak van uw school delen met collega’s in het land? Wij horen het graag! U kunt hierover contact opnemen met Ivo Israel: 06-22939653, iisrael@vosabb.nl.
U kunt u ook bij hem terecht als u vragen hebt over het verminderen van werkdruk en de regelingen die daarvoor in het leven zijn geroepen.