Middelbare scholieren geven voor het derde jaar op rij een lagere beoordeling aan de kwaliteit van hun school. Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De leerlingen zijn vooral ontevreden over de sociale veiligheid en de hoge toetsdruk, zegt LAKS-voorzitter Rafke Hagenaars in het NOS Radio 1 Journaal.

De leerlingen beoordeelden hun school gemiddeld met een 6,5. Daarmee zet de dalende trend van de afgelopen jaren zich voort. Volgens Hagenaars springen dit jaar vooral de beoordelingen op de onderwerpen sociale veiligheid en toetsdruk in het oog.

Sociale veiligheid

Zo’n 40 procent van de ondervraagde leerlingen geeft in het tevredenheidsonderzoek aan dat zij in de afgelopen maanden gepest zijn. Dat is ongeveer 10 procent meer dan in het vorige onderzoek. Volgens Hagenaars is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor deze grote stijging. Wel wijst ze op de ‘Gossip Girl’-roddelaccounts die aan het begin van het jaar op sociale media opdoken. Die hebben het online pesten een nieuwe dimensie gegeven, aldus Hagenaars. ‘We zien dat scholen het nog lastig vinden om op al die aspecten van pesten een goed pestbeleid te hebben.’

Toetsdruk

Een ander punt dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat leerlingen hoge toetsdruk ervaren vanuit school. ‘Leerlingen krijgen gemiddeld 102 toetsen per jaar, dus 2,5 toets per lesweek’, zegt Hagenaars. Volgens haar zijn lang niet al deze toetsen nodig. Ook zou het niet altijd nodig zijn om voor een cijfer te toetsen. Hagenaars pleit ervoor dat scholen een toetsbeleid op papier zetten, waarin staat waarom je toetst en wat voor toetsen je afneemt.

Lees meer…

Deel dit bericht: